DARMKLACHTEN

t.

Darmklachten zijn erg hinderlijk, maar komen veel voor. In Nederland heeft 10 tot 15% van de bevolking last van prikkelbare darm syndroom, ook wel afgekort als PDS. Dan is er nog een groep die last heeft van een voedselallergie-/ intolerantie, obstipatie, diarree of te maken heeft met een darmziekte zoals de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.

Voeding heeft vaak een grote rol bij het uitlokken en in stand houden van darmklachten. Veel mensen geven aan dat voeding van invloed is op hun darmklachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten verergeren. Soms is de relatie tussen een bepaald voedingsmiddel en toename van de klachten duidelijk, soms is er geen vinger op te leggen… 
De diëtist kan samen met jou op naar de oorzaak, zodat jij controle krijgt over jouw darmklachten.

De behandeloptie wordt individueel bepaald. Er is niet één specifieke behandeling of dieet die werkt voor mensen met darmklachten of PDS. Onderzoeken wat oorzaken kunnen zijn en de darmklachten uitlokken is de eerste stap van een behandeling. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk. Ongeveer 75% van de mensen met darmklachten heeft goed effect bij een verandering van het voedingspatroon en leefstijl.

Diëtist Woerden kan ondersteunen bij o.a.:

Obstipatie
Bij obstipatie (verstopping) komt de ontlasting minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge ontlasting. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels in de voeding en te weinig beweging.

Diarree
Diarree is dunne, waterige ontlasting (poep). De ontlasting komt veel vaker per dag dan normaal. Diarree kan ontstaan door een buikgriep, maar kan ook voorkomen tijdens en na gebruik van antibiotica of door een voedselovergevoeligheid zoals een lactose- of fructose-intolerantie.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
PDS werd vroeger ook wel spastische darm genoemd. PDS valt onder de zogenaamde functionele buikklachten. Dit betekent dat de werking van de darmen is verstoord. Kenmerkende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, obstipatie, diarree of juist afwisselend diarree en verstopping. Ook gasvorming in de darmen en een opgezette buik na de maaltijd kunnen voorkomen. Sommige mensen hebben altijd last van PDS, maar bij de meeste mensen zijn de klachten niet altijd aanwezig.
Voor PDS zijn er verschillende (tijdelijke) diëten waarbij onderzocht kan worden welke voedingsmiddelen of productgroepen de klachten verergeren.

Het aanpassen van het voedingspatroon naar een gezonde voeding met voldoende vezels en het reduceren van stress zorgt vaak al voor afname van de darmklachten. Mocht deze aapak voor jou onvoldoende werken, kunnen er bepaalde producten of productgroepen tijdelijk vermeden worden om te onderzoeken of de klachten (verder) afnemen. Dit kans stapsgewijs of met behulp van een intensief (tijdelijk) dieet.

Fodmap dieet
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de deelnemers goed reageert op het FODMAP-dieet. FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze voor klachten kunnen zorgen bij mensen met PDS. Dit komt doordat dat deze groep koolhydraten niet of niet voldoende verteerd kan worden en hierdoor zorgt voor irritatie in de darmen.

Bij het FODMAP-dieet volg je 4 tot maximaal 6 weken een dieet waarbij je alle FODMAP’s vermijd (dit heet de eliminatiefase). Daarna ga je deze volgens een bepaald schema één voor één weer toevoegen om te kijken op welke FODMAP’s jij precies reageert. Het is heel belangrijk om het dieet onder begeleiding van een FODMAP-gespecialiseerde diëtist te volgen. De diëtist voorziet je van goede informatie over het FODMAP-dieet en zorgt ervoor dat je geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgt.

Divertikels/ diverticulitis
Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Op zichzelf zijn divertikels volkomen onschuldig. Door harde ontlasting ontstaat er een verhoogde druk in de darm. Deze verhoogde druk kan de vorming van divertikels tot gevolg hebben. Mogelijk speelt een vezelarme voeding een rol bij het ontstaan van divertikels, een dieetadvies is dan vaak wenselijk. Bij diverticulitis zijn de divertikels ontstoken. Dit gebeurt als ontlasting blijft hangen in de divertikels. Bacteriën kunnen zich dan snel vermenigvuldigen waardoor de kans op een ontsteking groter wordt.

Ziekte van Crohn/ Colitis Ulcerosa
De ziekte van Crohn kenmerkt zich door chronische ontstekingen van het maagdarmkanaal. Deze ontstekingen kunnen in het volledige maagdarmkanaal ontstaan. Bij de ziekte van Crohn wisselen twee fases elkaar af: remissiefase (herstel) en exacerbatiefase (actieve ontstekingen). Een volwaardige en gevarieerde voeding kan bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Er is geen bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen of diëten chronische ontstekingsziekten kunnen genezen. Wel is een goede voeding, net als bij elke andere chronische aandoening, van groot belang.

Voedselovergevoeligheid (allergieën en intoleranties)

Lactose-intolerantie
Lactose (melksuiker) is een suiker die in melk(producten) voorkomt. Bij een lactose-intolerantie kan de melksuiker in de darm niet goed worden verteerd door een tekort aan het enzym lactase. De melksuiker komt dan onverteerd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Maar ook een opgeblazen gevoel en winderigheid komen vaak voor. Door je voedingspatroon aan te passen, verminderen de klachten. De diëtist geeft een dieetadvies, maar houdt ook rekening met bijzondere situaties zoals uit eten of een stukje taart op een verjaardag. Ook wordt er meegedacht hoe je voldoende voedingstoffen, zoals calcium en B-vitamines, binnenkrijgt als je producten met melksuiker mijdt.

Koemelk-eiwit allergie
Bij een koemelkallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen de eiwitten in de koemelk. Dit veroorzaakt diverse klachten. Om de klachten te voorkomen, dient de voeding vrij te zijn van koemelk. Koemelk is in veel voedingsmiddelen aanwezig. Bovendien kun je in de meeste gevallen niet direct op het etiket van het product zien of er koemelk in is verwerkt. Denk maar aan koek, vleesvervangers en dressings. De diëtist geeft je naast het koemelkvrijdieet ook informatie welke voedingsmiddelen koemelk bevatten en hoe je producten kunt beoordelen op de aanwezigheid van koemelk.

Fructose-intolerantie
Bij een fructose-intolerantie is er sprake van een overgevoeligheid voor fructose (vruchtensuiker). Bij een fructose-intolerantie kunnen klachten ontstaan wanneer er voedingsmiddelen worden gebruikt die (vrije) fructose bevatten. Met een dieet worden eerst voedingsmiddelen weggelaten die fructose bevatten en later wordt fructose opnieuw toegevoegd aan het dieet. De diëtist biedt hierbij begeleiding om te beoordelen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken.

Coeliakie (gluten-intolerantie)
Coeliakie is een aandoening van de dunne darm door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde graansoorten. Bij coeliakie zijn de darmvlokken beschadigd of zelfs verdwenen. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en ontstaan diverse klachten. Het dieet bestaat uit een glutenvrije voeding. Het dieet nauwkeurig volgen vraagt in het begin heel wat inspanning. Indien de dieetadviezen goed worden toegepast kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen na enkele maanden tot een jaar.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Diëtist Woerden

is aangesloten bij:
de Nederlandse Verenging van Diëtisten en het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Schilderskwartier
Jan Steenstraat 5
3443 GP Woerden

Huisartsenpraktijk Woerden-Oost
Utrechtsestraatweg 50b
3445 AS Woerden

Verloskundigenpraktijk Uitgerekend Woerden
Johan van Oldenbarneveltlaan 11
3445 AD Woerden

info@dietistwoerden.nl
06 10 51 09 50