Houd je goede voornemens ook na Blue Monday vol.

21-01-2019

De eerste drie weken van 2019 zijn voorbij. Vandaag is het “Blue Monday”, de meest depressieve dag van het jaar waarbij één van de hoofdredenen is het mislukken van de goede voornemens. In Nederland behoort afvallen tot de top 3 van de goede voornemens. Hopelijk bevind jij je nog in een goede flow en ben je bereid om dit ook nu nog door te zetten. Echter staken de meeste mensen met hun goede voornemens rond deze periode. Dat klinkt niet heel positief, maar daar kun je zelf een stokje voor steken! Om jou toch nog een steuntje in de rug te bieden, geef ik je in het onderstaande artikel 3 tips om je voornemens niet alleen voor nu om te zetten, maar ook morgen!

1. Volg geen streng dieet
Wanneer je elk jaar weer met een nieuw dieet start, adviseer ik je om daar direct mee te stoppen. De meeste diëten zijn gebaseerd op het vermijden van bepaalde producten of productgroepen. Door deze rigide restricties krijg je zo weinig energie (calorieën) binnen waardoor je in een rap tempo flink afvalt. Echter val je met zo’n ‘crash dieet’ niet alleen maar vetmassa af, maar ook veelal spiermassa. En die hebben we juist zo nodig om ons motortje te laten draaien – ook in rust! Daarnaast zorgen de restricties er ook voor dat het dieet op lange termijn niet vol te houden is; je voelt je lusteloos en denkt de hele dag aan als dat lekkers. Mijn advies is om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen en eerlijk te kijken naar welke kleine aanpassingen je kunt maken. Kies ervoor om je levensstijl in stapjes aan te passen en vermijd een rigoureus dieet.

2. Stel realistische doelen en geef jezelf de tijd
Ik begrijp heel goed dat je het liefst elke week 1-2 kg afvalt (of aankomt), elke dag wil gaan voor 250 gram groente en 2 stuks fruit, volkoren graanproducten, et cetera. En als je heel goed je best doet, is dat ook zeker mogelijk. De vraag is allee hoe duurzaam het is. Wanneer je strenge doelen of teveel doelen tegelijk stelt, moet je zo hard aan de teugels trekken om het doel te halen dat de kans groot is dat je er op een gegeven moment radicaal mee stopt; het is niet vol te houden in je huidige leefwijze. Het niet behalen van je doelen is een grote teleurstelling en demotiveert om het nog eens te proberen. Stel doelen die realistisch en haalbaar zijn en geef jezelf de tijd; het is er tenslotte ook niet in één dag aangekomen, afgevallen of veranderd.

3. Wees nieuwsgierig naar je valkuilen
De meeste mensen verwachten dat ze de knop in één keer kunnen omzetten wanneer het besluit voor een gezonder leven genomen is. Echter is er niemand in de wereld die altijd alleen maar de juiste keuzes maakt. Fouten maken is menselijk! Probeer jezelf niet te straffen bij het maken van een ‘fout’, maar zie het als een leermoment. Analyseer je gedrag na een misstap. 1. Wat ging er fout? 2. Waarom ging het fout? 3. Wat kan ik doen om dit in het vervolg te voorkomen? Probeer jezelf niet te bekritiseren, maar wees nieuwsgierig. Jezelf in de grond boren na een misstap wekt alleen maar negatieve energie op. En dat heb je juist niet nodig.

En wat als het dan toch niet lukt?
Lukt het je ondanks de bovenstaande tips niet om je doelen te bereiken? No worries! De diëtist van Nu&Morgen helpt graag met het behalen van jouw persoonlijke doelen.

Neem contact met ons op

Diëtist Woerden

is aangesloten bij:
de Nederlandse Verenging van Diëtisten en het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Schilderskwartier
Jan Steenstraat 5
3443 GP Woerden

Huisartsenpraktijk Woerden-Oost
Utrechtsestraatweg 50b
3445 AS Woerden

info@dietistwoerden.nl
06 10 51 09 50