VROUW EN HORMONEN

Tijdens bepaalde fasen in het leven van vrouwen spelen hormonen een belangrijkere rol dan normaal. Als je zwanger bent of wilt worden bijvoorbeeld, maar ook tijdens de overgang. Voeding speelt een belangrijke rol in al deze fasen, om de hormonen te beïnvloeden en in balans te brengen.

Diëtist Woerden geeft praktische uitvoerbare adviezen bij ondere andere:

PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
PCOS komt bij zo’n 5-10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor. Een uitblijvende of onregelmatige menstruatie zijn meestal de eerste symptomen, maar ook overbeharing en acné komen voor. Bij PCOS is de kans op een zwangerschap kleiner omdat er geen goede eisprong plaats vindt. Als je de diagnose PCOS hebt gekregen ga je misschien op zoek naar wat je er zelf aan kunt doen. PCOS is niet te genezen, maar voeding in combinatie met stressbeperking en beweging op de juiste manier kunnen er voor wel zorgen dat je hormonen in balans komen en klachten afnemen.

Zwangerschap
Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven, het vergt echter ontzettend veel van je lichaam. Er gebeurt namelijk van alles, bij zowel jezelf als je kind. Je stofwisseling en je hormoonhuishouding staan op zijn kop en alle organen van je baby moeten worden aangelegd. En hier zijn veel voedingsstoffen voor nodig die jij allemaal voldoende op voorraad moet hebben.

Tijdens de zwangerschap kunnen er ook kwalen en complicaties ontstaan. Misselijkheid, vermoeidheid, onbedwingbare trek (‘cravings’), obstipatie en brandend maagzuur kunnen er voor zorgen dat het eten van voldoende voedingstoffen een hele uitdaging wordt. De diëtist kan, juist in deze belangrijk periode, ondersteuning bieden. Ook kan de diëtist helpen als er sprake is van ongewenste gewichtstoename of juist gewichtsafname.

Als je nog niet in verwachting bent, maar wel een zwangerschaps wens hebt, doe je er verstandig aan om een kristische blik te werpen op jouw eetpatroon. Al voor een zwangerschap is gezonde voeding van belang. Een gezond voedingspatroon kan de kans op zwangerschap vergroten en beïnvloedt het verloop van de zwangerschap positief.

Gewichtsbeheersing tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van de vrouw toe. De benodigde gewichtstoename hangt sterk van de BMI (verhouding tussen lengte en gewicht) van de vrouw voorafgaand de zwangerschap. Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan verhoogde risico’s op complicaties voor moeder en kind.

Zwangerschapsdiabetes
Als je zwangerschapsdiabetes hebt, is de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed tijdens de zwangerschap verhoogd door alle hormonale veranderingen. Het kan nodig zijn om je voeding aan te passen om het spuiten van insuline, een stofje dat de bloedsuiker verlaagd, uit te stellen of zelfs te voorkomen.

Gewichtsbehoud rondom de overgang
De overgang is voor veel vrouwen een lastige levensfase. Gezond eten en voldoende bewegen helpen om overgangsklachten te verminderen. Door verandering van o.a. hormonen, de lichaamssamenstelling en het slaappatroon, kan het gewicht na de overgang toenemen. Waar voorheen de opslag vooral plaatsvond op de benen en billen, komt het nu​ gemakkelijker aan op de buik. De diëtist geeft een advies op maat waardoor het gewicht en de buikomvang afneemt.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Diëtist Woerden

is aangesloten bij:
de Nederlandse Verenging van Diëtisten en het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Schilderskwartier
Jan Steenstraat 5
3443 GP Woerden

Huisartsenpraktijk Woerden-Oost
Utrechtsestraatweg 50b
3445 AS Woerden

Verloskundigenpraktijk Uitgerekend Woerden
Johan van Oldenbarneveltlaan 11
3445 AD Woerden

info@dietistwoerden.nl
06 10 51 09 50