KINDEREN

Een goed gewicht zorgt ervoor dat je kind lekkerder in zijn vel zit.

De redenen om naar een (kinder)diëtist te gaan kunnen heel verschillend zijn. De meest bekende reden is als je kind overgewicht heeft. Als je kind te zwaar is bij zijn lengte, is de kans groot dat het als volwassenen ook te zwaar zal zijn en daarmee een groter risico heeft op verschillende ziekten. Een goed gewicht zorgt ervoor dat uw kind lekkerder in zijn vel zit en makkelijker kan bewegen.

Andere redenen om naar een (kinder)diëtist Woerden te gaan zijn onder andere:

Ondergewicht of groeiachterstand
Ondergewicht betekent dat het gewicht van je kind lager is dan gebruikelijk. Een groeiachterstand houdt in dat je kind te klein is voor zijn leeftijd (en gewicht). Dit is niet erg zolang het zich goed en fit voelt. Maar wanneer je merkt dat je kind vaak moe of veel ziek is en daardoor slechter gaat eten, kan het kind achterblijven in de lengte en/of het gewicht door een tekort aan voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Je kind gaat zich energieker en beter voelen als het goede voeding binnen krijgt.

Kritische eters
Eten lijkt zo vanzelfsprekend, maar gaat niet altijd vanzelf. Bij eten komt van alles kijken; verschillende smaken, geuren, kleuren, structuren en de omgeving, zoals de kinderopvang, spelen een rol.
Kinderen zijn soms ‘kritische eters’ (lastige eters) omdat ze bang zijn voor al deze nieuwe ervaringen. Als ouder kun je je soms flink ongerust maken als je denkt dat je kind slecht of eenzijdig eet en hierdoor misschien niet alle voedingstoffen binnen krijgt om goed te groeien. Vaak levert dit veel strijd op rondom de eetmomenten, wat de sfeer en beleving dat eten leuk en lekker is, niet ten goede komt.

Kortom etenstijd = eetstrijd. Dat kan anders…

Poepproblemen
Sommige (jonge) kinderen vinden het eng om te poepen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat de wc een eng geluid maakt, hij bang is om in de wc te vallen of hij zijn poep ziet als onderdeel van zichzelf en dit niet wil verliezen. Uit angst kan het kind zijn poep ophouden. Door het ophouden heeft de poep meer tijd om in te dikken en ontstaat er obstipatie (verstopping). Obstipatie is een vervelende klacht waarbij je kind vaak buikpijn heeft en het slechter gaat eten omdat het zich niet lekker voelt. De dokter kan medicatie uitschreven waardoor de ontlasting zachter wordt, maar ook door (kleine) aanpassingen van de voeding kan de stoelgang worden versoepeld.

Het tegenovergestelde is (peuter)diarree. Als je kind vaak last heeft van diarree, passeert de voeding zo snel door de darmen dat niet alles goed kan worden opgenomen. Bij diarree is het belangrijk dat de huisarts eerst heeft uitgezocht of er geen medische oorzaak te vinden is. Wanneer ziekte is uitgesloten, kan er met de diëtist uitgezocht worden naar de oorzaak van de diarree en kan er advies geven worden hoe de ontlasting ingedikt kan worden.

Sportieve kinderen
Wanneer je kind veel sport of erg actief is, verbruikt het lichaam meer calorieën (brandstof). Ook heeft het lichaam meer voedingsstoffen nodig om sterkere spieren te kunnen opbouwen. Als je kind veel sport of beweegt maar te weinig eet, heeft het lichaam niet genoeg bouwstoffen om sterkere spieren te maken en te herstellen van de inspanning.​ (Kinder)diëtist Woerden kan berekenen hoeveel calorieën en voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en zal in overleg adviezen geven hoe de voeding aangepast kan worden.

Diëtistenpraktijk Nu&Morgen werkt met de Kinder(di)eetcreatie: een speelse
behandelmethode met materiaal voor het begeleiden van kinderen.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Diëtist Woerden

is aangesloten bij:
de Nederlandse Verenging van Diëtisten en het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Schilderskwartier
Jan Steenstraat 5
3443 GP Woerden

Huisartsenpraktijk Woerden-Oost
Utrechtsestraatweg 50b
3445 AS Woerden

Verloskundigenpraktijk Uitgerekend Woerden
Johan van Oldenbarneveltlaan 11
3445 AD Woerden

info@dietistwoerden.nl
06 10 51 09 50