MEDISCH VOEDINGSADVIES

Soms vraagt je gezondheid om een aanpassing van de voeding. Om klachten te verminderen en/ of te voorkomen. Een medische reden kan een stok achter de deur zijn om het roer om te gooien. Dit betekent niet dat het altijd makkelijk is. Vooral als je bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag eten, in mindere mate of juist extra hard nodig hebt.

Diëtist Woerden geeft praktische uitvoerbare adviezen bij onder andere:

Verhoogde cholesterol
Je lijf kan niet zonder cholesterol. Cholesterol is nodig voor de vorming van gal, hormonen en vitamine D. Echter kan er te veel cholesterol aanwezig zijn. Dit kan zich afzetten aan de binnenkant van de bloedvaten waardoor je meer risico hebt op hart- en vaatziekten. Een dieetadvies op maat kan het cholesterolgehalte verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Verhoogde bloeddruk
Een andere term voor hoge bloeddruk is hypertensie. Van een hoge bloeddruk hoef je niets te merken, maar deze kan wel schade veroorzaken, onder andere aan het hart en de bloedvaten. Een passende voeding kan je bloeddruk verbeteren. Hierbij wordt vaak geadviseerd om de hoeveelheid zout in je voeding te verlagen. Smakelijk blijven eten met minder zout klinkt vaak als een hele uitdaging, maar is met de juiste tips en tricks goed te doen. Bij overgewicht, wordt er geadviseerd om af te vallen; gewichtsverlies heeft en positieve invloed op de bloeddruk.

Diabetes
Er zijn meerdere vormen van diabetes. De meeste voorkomende vormen van diabetes zijn: diabetes type 1 en diabetes type 2. Beiden hebben te maken met het hormoon insuline. Insuline is een hormoon wat er voor zorgt dat koolhydraten (zoals suiker) uit de voeding de cellen in kunnen en niet achterblijven in het bloed.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De cellen die normaal gesproken insuline aanmaken worden ten onrechte door het lichaam als vijandige cellen gezien en daarom vernietigd. Bij diabetes type 1 is er dus altijd insuline nodig van buitenaf, waarbij rekening moet worden gehouden met wat er gegeten wordt. 

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar reageert het lichaam slecht op het hormoon. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Het gevolg is dat er wel wat, maar onvoldoende glucose uit het bloed wordt gehaald. Door de voeding aan te pakken en af te vallen, zal het lichaam beter reageren op het hormoon insuline.

Een dieetadvies op maat speelt een cruciale rol bij de behandeling van diabetes en het voorkomen of uitstellen van gezondheidsrisico’s op lange termijn. De diëtist stemt zo nodig het dieetadvies af op de medicatie die je gebruikt.

COPD
De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Bij COPD kan iemand beperkter worden in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het doen van het huishouden of inspanning zoals sport of tuinieren. Klachten die bij COPD veel voor komen, zijn onder andere kortademigheid, vermoeidheid, verminderde eetlust en inspanning die meer moeite kost. Bij een laag gewicht en COPD (BMI <21) is het belangrijk dat het lichaam​ voldoende energie en eiwitten binnenkrijgt. Bij overgewicht en COPD (BMI >27) wordt aanbevolen om op een verantwoorde manier af te vallen De klachten kunnen dan verminderen. Belangrijk is dat bij het afgevallen zo min mogelijk, het liefst geen, spiermassa verloren gaat.

Jicht
Jicht is een reumatische aandoening waar bij gewrichtsontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen komen voort uit een storing in de stofwisseling van urinezuur. Urinezuur wordt gemaakt van purine die in het lichaam aanwezig is. Purine komt gedeeltelijk rechtstreeks uit de voeding. Met de juiste dieetadviezen kan onder andere de hoeveelheid purine in de voeding worden verlaagd, waardoor er minder snel een jichtaanval ontstaat.

 

Kanker, tijdens de behandeling, maar ook in de herstel-/ revalidatiefase
Door de diagnose of de behandeling van kanker is je leven er waarschijnlijk anders uit gaan zien, waardoor je een nieuwe balans moet vinden. Je hebt misschien wel veel vragen over deze periode. Ook kun je door de behandeling last hebben van bijwerkingen zoals smaakveranderingen, misselijkheid en vermoeidheid. Hoe kan je daar het beste mee omgaan?

In de periode na de behandeling pak je langzaam weer je leven op. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn om alles wat je de laatste tijd hebt meegemaakt een plaats te geven in het dagelijks leven. Je voelt je misschien angstig of onzeker over de toekomst. Mogelijk heb je nog klachten die door de behandeling zijn veroorzaakt en kun je nog niet uit de voeten zoals je graag zou willen. De diëtist geeft praktische adviezen voor het herstel én om de kans op het nogmaals krijgen van kanker te verkleinen.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Diëtist Woerden

is aangesloten bij:
de Nederlandse Verenging van Diëtisten en het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Schilderskwartier
Jan Steenstraat 5
3443 GP Woerden

Huisartsenpraktijk Woerden-Oost
Utrechtsestraatweg 50b
3445 AS Woerden

Verloskundigenpraktijk Uitgerekend Woerden
Johan van Oldenbarneveltlaan 11
3445 AD Woerden

info@dietistwoerden.nl
06 10 51 09 50